KŘESŤANSKÁ AKADEMIE

Česká křesťanská akademie (ČKA)logo vznikla již krátce po listopadu 1989 jako občanské sdružení, které chce v křesťanském duchu pomáhat rozvoji svobodné české společnosti na poli kultury, politiky a ekonomie. Je otevřeno nejenom křesťanům všech církví, ale i lidem, kteří cítí odpovědnost za uplatňování křesťanských kulturních a morálních hodnot ve společnosti. Je nestátní, neziskové a nadstranické. Současným prezidentem akademie je prof. Tomáš Halík, jeden z nejvýznamnějších žáků Josefa Zvěřiny a dnes již celosvětově uznávaná osobnost na poli mezináboženského dialogu.
Kontakt na rožnovskou místní skupinu:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
Více informací naleznete na 
Seznam členů

Rožnov 89 - 30. výročí

   

Česká křesťanská akademie spolu s Městem Rožnov p. R. a dalšími organizacemi uspořádaly uspořádaly přednášky, debaty, výstavy aj. - u příležitosti 30ti let od Listopadu 89. Věříme, že hodnotu svobody je dobré si stále připomínat a pěstovat ji.

| PROGRAM | 
 

Ivan Foletti: Má migrace značku? O oltáři sv. Ambrože a rasizmu (již) ve středověku

Doc. Ivan Foletti přednášel dne 23. 5. 2018 na téma Má migrace značku? O oltáři sv. Ambrože a rasizmu (již) ve středověku v zámku Žerotínů ve Valašském Meziříčí. Díky originálnímu pojetí ve vyprávění doc. Folettiho historické předměty ožívají a stávají se hmatatelnou realitou, místem setkávání minulosti a přítomnosti. Můžeme poznat staré a výjimečné objekty v rámci jejich živé existence, v rámci osobního vztahu, který k nim jednotlivci mohli mít, jejich funkce v kontextu sociálního a náboženského života a také v jejich politické a propagandistické dimenzi, v jejich roli "nástrojů moci". 

Číst dál: Ivan Foletti: Má migrace značku? O oltáři sv. Ambrože a rasizmu (již) ve středověku

Erik Tabery: Opuštěná společnost

Beseda s českým novinářem a šéfredaktorem týdeníku Respekt Erikem Taberym ml. se uskutečnila dne 10. 4. 2018 v Sušáku ve Valašském muzeu v přírodě. Při této příležitosti představil svou novou knihu Opuštěná společnost oceněnou Magnesii Literou jako Kniha roku 2018.  
Poslechněte si záznam z besedy.

Číst dál: Erik Tabery: Opuštěná společnost

Jiří Grygar: Velký třesk a bible

V sobotu 14. 10. 2017 byl naším vzácným hostem známý astronom a popularizátor vědy RNDr. Jiří Grygar. Promluvil na téma "Velký třesk a bible" a také obecně o vztahu vědy a víry. Vhledem k velké vytíženosti Dr. Grygara a s ohledem na to, že ještě týž den večer byl účastníkem panelové debaty ve Zlíně, spojily tentokráte své pořadatelské ambice obě naše sousední pobočky ČKA a akci jsme uspořádali ve 14 hodin v evangelickém kostele ve Valašském Meziříčí. 

Číst dál: Jiří Grygar: Velký třesk a bible

Večer modliteb za ochranu stvoření

Ve Světový den modliteb za péči o stvoření (1. 9.) uspořádala Česká křesťanská akademie a rožnovský chrámový sbor pro širokou veřejnost večer modliteb. Pološerem kostela se nesly zpěvy písní komunity z Taizé a Medžugorje prolínané symbolickými obrazy a texty k rozjímání. Zdrojem textů byla kniha kněze a biologa Marka O. Váchy „Tváří v tvář zemi“.

Číst dál: Večer modliteb za ochranu stvoření

Tuesday the 19th. . Joomla Template 2.5 by FreeTemplateSpot. All rights reserved.